Totaal aantal pageviews

dinsdag, maart 15, 2005

Een kardinale fout....of een foute kardinaal?




VATICAAN STAD De Italiaanse kardinaal
Bertone heeft boekhandels opgeroepen
de succesroman De Da Vinci Code van de
Amerikaanse auteur Dan Brown uit hun
schappen te halen omdat het boek vol
staat met "goedkope leugens".

De thriller handelt over de rk-kerk die
het geheim wil bewaren dat Jezus en
Maria Magdalena een kind hadden.Via
codes in het werk van Leonardo Da Vinci
wordt het mysterie opgelost.

Kardinaal Bertone verbrak na lange tijd
het stilzwijgen van het Vaticaan."Het
boek is beschamend en ongefundeerd."
Volgens de aartsbisschop van Genua doet
Dan Brown aan geschiedvervalsing.

Allereerst: ook ik behoor tot de honderdduizenden die The Da Vinci Code heeft gelezen. Het is een van de betere boeken die ik de afgelopen jaren tot mij heb genomen, en ik vreet er een paar per maand. Dat wil wat zeggen.
Zoals de meeste boeken, is ook dit boek een werk van fictie.

Weten de hoge heren van de Rooms-Katholieke kerk wat fictie betekent? Je zou zeggen van wel. De baas van dat boeventuig is een seniele oude fascist die met ouderwetsche opvattingen hele volksstammen van de anticonceptie afhoudt, ondertussen wondend tussen het goud wat de Conquistadores van de Inca's hebben gejat, en de kunstschatten die via nazi-Duitsland Vaticaanstad zijn binnengekomen. En ondertussen maar vrede en liefde prediken. Geen enkel Westers instituut heeft in de loop der eeuwen meer haat en ellende veroorzaakt als deze kerk. Deze gasten leven buiten de realiteit; hun eigen leven en macht is louter gebaseerd op hun eigen fantasie.

De fantasie dat alles wat in de Bijbel staat waar is en letterlijk genomen dient te worden. Zolang het de kerk zelf uitkomt, dan. Homosexualiteit? In de hel kom je.
Geboorteberperking? Verdoemenis over jou en je familie. Ondertussen was het Vaticaan fout voor, tijdens en na de oorlog. Fout zullen ze ook altijd blijven.

Dan Brown doet aan geschiedvervalsing, zegt deze idioot.
Hoezo? Het is een roman, godbetert. Geen geschiedenisboek.
Geen essay. Geen antireligieus pamflet. Geen column op internet.
Het is een BOEK godverdomme.
Net als de Bijbel. Duizenden mensen lezen het.
Aan de Da Vinci Code beleef je spannende uren. Dan is het over. Je denkt eraan terug en beveelt het je vrienden aan, of niet. Het is klaar. De Bijbel niet. Die lees je en je oordeelt en veroordeelt. Je voert oorlog en je legt je wil op aan onschuldige mensen.

Welk boek zou jij kiezen?

Jaren geleden sprak Ayatollah Khomeini de doodstraf uit over Salman Rushdie, omdat hij de profeet (moge zijn ziel rotten in de hel) beledigd zou hebben in zijn roman De Duivelsverzen.
We spraken er schande over.
Nu, in deze religieus gespannen tijden, haalt een kardinaal het in zijn hoofd om eveneens een roman in de ban te doen.
Het Katholieke equivalent van een Fatwa. De doodstraf ontbreekt er nog maar net aan, maar weinig is nodig om een fanaticus te laten kortsluiten en Brown naar het hiernamaals te jagen.

Meneer Brown, als je ooit in de hemel komt.....kun je eens aan Jezus vragen of hij nog een keer naar beneden wil komen, en die idioten hier uit te leggen dat het allemaal maar een grap was...dat ze hem niet zo serieus hadden moeten nemen....?
En als je er toch bent, geef je dan ook mijn oma een knuffel van me, wil je.....ik mis haar zo......

Geen opmerkingen: