Totaal aantal pageviews

vrijdag, december 09, 2005

Kiesstelsel op de schop




Mijn hemel, in wat voor wereld leven we?
Luister ik vanochtend naar de radio, hoor ik dat in de een of andere Q-Music top 1000 aller tijden of zoiets, het kutnummer The Final Countdown gewoon enkele plaatsen hoger staat dan Holidays in Spain van Counting Crowes met Blof.
Nou ben ik noch een fan van Blof, noch van die harige Counting Crowes, maar dat ene nummer is toch wel van een andere schoonheid dan die godverdomde kutzweden met het neppigste Jump-aftreksel aller tijden. Toen wist ik het al eigenlijk gelijk weer: we zijn met zijn allen keihard naar de kloten aan het gaan. Men vindt dus kennelijk nog altijd dat Europe hoog in de Top 1000 aller tijden hoort.
Ik vind dat dat wel genoeg zegt over onze samenleving.

Denk even na: dezelfde mensen die stemmen op Europe, hebben ook stemrecht voor de parlementsverkiezingen, en mogen ook meebeslissen over jouw en mijn toekomst.
Jongens, jongens toch. Ik ben er altijd een groot voorstander van geweest om het algemeen actief- en passief stemerecht allereerst maar eens totaal af te schaffen.
Vervolgens wordt iedere Nederlander, ongeacht godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht enzovoorts ,aan een test onderworpen.

Die test zal bestaan uit een aantal onderdelen:

-Welke muzieksmaak heeft die persoon. Heel simpel; kijk even in zijn of haar CD-collectie en je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Staan er teveel Nederlandstalige CD's in, of Celine Dion, of om het even andere meuk: geen stemrecht.

-Welke boeken staan er in je boekenkast? Heb je geen boekenkast, dan mag je sowieso niet stemmen, dat lijkt me evident. Staat er teveel Stephen King in: Raus. Isabel Allende: Vergeet het. Literatuur, Engelstalig, humor, stripboeken en naslagwerken, dat is een minimale vereiste om te mogen stemmen. Heb je een bijbel of koran? Jammer joh.

-Kledingkast; zelfde verhaal. Niet minstens 1 Diesel- Replay of Nudiespijkerbroek, dan wordt het tricky. Heel tricky.

-Merkloze zonnebril op je hoofd? Laat me niet lachen. Verbannen, dat tuig!

-Heb je nooit gehuild om muziek, films of andere kunstvormen, dan mag je sowieso niet eens de straat op, laat staan dat je mag stemmen.

-Nooit gelachen om Monty Python? Kansloos.

-Verkies je een Mercedes boven een BMW, dan verdien je wat mij betreft zelfs de doodstraf en stemmen is uiteraard een no-go area voor jou.

-Weet je een Gibson niet van een Fender te onderscheiden of anders een Monet niet van een Picasso? Laat je nakijken in een strafkamp.

-Ben je als kind niet door je ouders van museum naar museum gesleept, of weet je niet blindelings het eiland Mauritius op de kaart aan te wijzen, dan voel je het al aankomen: geen politiek meer voor jou, makker.

-Stop je je T-shirt in je broek in plaats van het er overheen te laten hangen, of draag je witte sokken, sandalen of moonboots, tsja.....eruit!


Zo kun je nog wel uren en uren doorgaan, maar wat mij betreft heb ik even een eerste opzetje klaar voor de herdefiniering van ons kiesstelsel.

In een land waar de doodgeschoten mus in een museum terechtkomt en de brandweer wordt vervangen door het leger, waar we een Ivoriaan nodig hebben om een kans te maken op het WK voetbal, de AIVD onderzoek doet naar het sexleven van een van de grootste oppositieleiders aller tijden, in zo'n land is het tijd voor radicale veranderingen.

Zeg dat ik het gezegd heb, makker.
Unquote

1 opmerking:

Unknown zei

Hoi Arjen,

Hoe kan ik je bereiken? Ik heb een prangende vraag. Mijn e-mailadres is sebastiaan@error-error.com

Groeten!